Yüzeye monte edilen santrifüj pompaların negatif emiş koşullarında çalıştırılması (su deposu, pompa emiş ağzından aşağıda olması durumu) pompa teknolojilerindeki en hassas konulardan bir tanesidir. Teorik olarak yüzeye monte edilen santrifüj pompalar, Pb=1.0 Barg = 10mSS eşitliği sebebiyle -10(on) metre derinden emiş yapabilmektedir (Pbg = Deniz seviyesindeki atmosferik basınç, mSS). Ancak fiiliyatta bu emiş derinliği; pompanın emiş yapılacak suya uzaklığı, pompa ile su yüzeyi arasındaki hattın çapı, pompanın emiş yapacağı su miktarı ve pompanın kavitasyona uğramaması için ayrılması gereken pozitif basınç dikkate alındığında emniyetli emiş derinliği maksimum 3.0 – 3.5m olmaktadır. Deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça atmosferik basınç azalmaktadır. Dolayısıyla deniz seviyesinden daha yüksek şehirlerde tesis edilecek pompaların negatif emiş koşullarında çalıştırılması durumunda, pompa emiş ağzı ile su seviyesi arasındaki net emiş yüksekliği deniz seviyesine göre daha az olacaktır.
Emniyetli pompa emiş derinliği, aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanabilir.
Z = Pb – ( P npsh+P iletim+P buh)
Z = Emniyetli pompa emiş derinliği(m)
Pb = Atmosferik basınç(mSS)
P npsh = Pompanın kavitasyona uğramaması için ayrılması gereken pozitif basınç(mSS)
P iletim = Pompa emiş ağzı ile su yüzeyi arasındaki boru iletim kayıpları(mSS)
P buh. = Transfer edilecek suyun sıcaklığına bağlı buharlaşma kaybı(mSS)
Not : Pnpsh, Piletim, Pbuh. değerleri ilgili pompa hidrolik eğrisi ve teknik kataloglardan alınmaktadır.
POMPA MONTAJINDA SİFON ETKİSİ NEDİR?
Bazı sistemlerde emiş hattı negatif meyillidir veya hatta sifon yapısı bulunur. Bu kesinlikle önerilmeyen bir durumdur. Çünkü bu yöntem pompayı zorlar ve hasar görmesine neden olur.
NEGATİF EMİŞ YAPACAK POMPA İÇİN DOĞRU MONTAJ ÖNERİLERİ
TANKTAN EMİŞ : Pompanın susuz çalışmasını önlemek için flatör(şamandıra) kullanılması gereklidir.
ŞEHİR ŞEBEKE HATTINA DOĞRUDAN BAĞLANTI: Pompayı korumak için, emiş hattı üzerine minimum basınç şalteri tesis edilmelidir.
NOT: POMPANIN SUSUZ ÇALIŞMASI, POMPA AKSAMLARINA (FAN, DİFÜZÖR vb.) ZARAR VERİR!
Halil Kızılhan
Pazarlama Müdürü
Yüksek Makine Mühendisi