Bir proje başladığında çalıştıkları firmalara bir teklif vermekten öte sürecin tamamını birlikte projelendirdiklerini belirten Nordel Mühendislik Kurucusu Oğuzhan Özgüç, “Bizimle çalışan firmalar işin arkasında durduğumuzu biliyor, beni en çok mutlu eden şey bu güven. Ticaret her zaman yapılır, ancak bu güvenin bir bedeli var ve maalesef kolay elde edilmiyor” diyor…
Öncelikle okurlarımıza kendinizden ve kariyerinizden söz eder misiniz?
Felsefe öğretmeni bir anne ve kimya öğretmeni subay bir babanın ilk oğlu olarak Çankırı’da dünyaya geldim. Babamın Çankırı’daki Astsubay Hazırlama Okulu’ndaki görevinden dolayı Çankırı’ya yolumuz düşünce ben de burada doğmuşum. Çocukluğumu ise çok sevdiğim, hâlâ sık sık gittiğim ve şu anki ticaretimizin büyük payını oluşturan Ankara’da geçirdim. Anne ve babamın öğretmen olması eğitim hayatımı ciddi oranda etkileyen unsurlardan oldu. Babamın tayinlerinden kaynaklı lise öğrenimine kadar hiçbir okulda maalesef üstüste iki seneden fazla okuyamadım. Herkesin yıllardır birbirini tanıdığı bir ortama sonradan giriyorsunuz, aralarına girip arkadaşlık kuruyorsunuz derken tekrar okuldan ayrılıp sıfırdan başlıyorsunuz. Bu konu yıllar sonra karşıma sosyal özgüven, farklı lokasyonlarda bol arkadaşlık, geniş bir çevre ve mobil olabilme özgürlüğü olarak geri dönmüş olsa da o yıllarda zorlanmıştım.
Bu yıllarda ailenin tek çocuğu olduğum için sosyal kazanımlar açısından oldukça zengin bir hobi dünyasına da adım atmış oldum. Ankaragücü altyapısında futbol, yüzücülük, profesyonel tiyatroculuk ve buz pateni derken son bir tayin sonrasında kendimizi İstanbul’da bulduk.
Bol gezmeli yıllar sonrasında 1850 yılında Bezmiâlem Sultan tarafından kurulan Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden Almanca yabancı dili ile mezun oldum. Ardından İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliğini bitirdim ve sonrasında askerlik görevimi tamamladım. Askerlik görevimi bitirir bitirmez ise iş hayatına hızlı bir giriş yaptım. 2014 yılında ilk iş görüşmemde iş tanımı hakkında tam olarak ne yapmam gerektiğini sorduğumda “Sohbet, muhabbet, yeme içme, bol gezme, bu kadar…” şeklinde bir cevap alınca Dolapdere’de soğutma sektöründe satış kariyerim başlamış oldu. Ticareti öğrenebileceğim en iyi sektör ve lokasyonlardan birindeydim.
Firmanızın kuruluş hikayesini bizimle paylaşır mısınız?
Kariyerim boyunca her departmana dokunsam da temel yaptığım iş satış ve finans üzerine oldu. Dolayısıyla işim gereği de iyi bir gözlemci olarak çalışmak zorundaydım. Toplamda 4 sene bordrolu olarak çalışsam da bulunduğum yerlerde bir şirketin nasıl yönetilmemesi gerektiğini çok iyi öğrendim. Buna ek olarak satış; maalesef, sattığınız ürünün fonksiyonel olması, pazardaki fiyatı ve elinizdeki kataloglardan ibaret değil.
Başından beri bir şirketin karakterinin olması gerektiği, içerideki insanların da buna uygun ve bu yapıyı kendinden kattıklarıyla aynı doğrultuda zenginleştirmesi gerektiğini düşünürdüm. “Kötü komşu insanı mal sahibi yapar”, “balık da baştan kokar” derler. Durum böyle olunca bu yapıyı arayarak vakit kaybetmektense kendim inşa etmeye karar verdim.
Bir Hamburg gezisinde Elbe nehrinin kenarında kahve içerken, “North of Elbe” ifadesini temsil eden Nordel Mühendislik hikayesi böyle başladı. Bu bölge, 18. yüzyıl sonlarında sanayileşmenin başladığı bölgeyi temsil ediyor.
Sunmuş olduğunuz hizmetler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Nordel Mühendislik olarak termodinamiğin alt dallarından biri olan nemlendirme ve nem alma konularına odaklandık. Nemlendirme ve nem alma başlığı altında ağırlıklı olarak endüstriyel üretimler yapıyor olsak da son kullanıcıya değen, evlerimize giren bir ürün grubumuz da mevcut. Ev tipi nem alma cihazlarımız kendimize ait “Vaporatic” tescilli markası altında toplam on üç farklı e-ticaret sitesinde satışa açık durumda.
Ciromuzun büyük bir kısmını ise endüstriyel ürünler oluşturuyor. Özellike klima santrali üreticileri başta gelen iş ortaklarımız. Bu portföyde aşağıdaki tüm nemlendirme tiplerini tedarik ediyoruz.
Nem alma tarafında işimiz daha zor. Bir soğuk depo, laboratuvar veya nem ihtiyacı olan herhangi bir ortamı nemlendirdiğinizde bir noktada doyuma ulaşabiliyor. Ancak nem alma ihtiyaçlarını karşılamak hem teknik açıdan çok zahmetli hem de projelendirmesi ve hesaplaması hassas bir konu. Zor olan konuların üzerine gitmeyi seviyoruz, bu da bizi ön plana çıkaran ve tercih sebebi yapan özelliklerimizden oldu. Bu konu başlığı altında ise aşağıdaki ürünlerimizle hizmet veriyoruz.
Sizinle çalışan firmaların beklentileri nelerdir?
Bizimle çalışan firmalardan bağımsız olarak, herhangi bir konuda hizmet bekleyen kişi veya firmaların beklentileri aynı; ödenen bedel karşılığında zamanında ve düzgün bir hizmet alabilmek, ulaşmak istediğinde karşısında bir ilgili bulabilmek. Şu an çalışmakta olduğumuz firmaların çoğu düzenli olarak alışverişimizin olduğu ve uzun zamandır tanıştığımız firmalar. Dolayısıyla tamamı beni ve firmanın karakterini tanıyan, bir kısmı ise ailecek görüştüğümüz arkadaşlarımız. Bir proje başladığında çalıştığımız firmalara bir teklif vermekten öte sürecin tamamını birlikte projelendiriyoruz, birlikte takip ediyoruz, ardından birlikte kutluyoruz ve bu süreçte bir şeyler paylaşıyoruz. Bizimle çalışan firmalar işin arkasında durduğumuzu biliyor, beni en çok mutlu eden şey bu güven. Ticaret her zaman yapılır, ancak bu güvenin bir bedeli var ve maalesef kolay elde edilmiyor.
Kuruluşunuzdan bu yana firmanızın geldiği yeri nasıl değerlendiriyorsunuz ve ilerleyen süreçte hangi işleri gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz?
Kısa bir süre içerisinde böyle ekonomik zorlukların olduğu bir dönemde sağlıklı bir şekilde büyütebildiğimiz için mutluyum. Ekip arkadaşlarımız da bu süreçte çok emek verdiler. Özellikle beni eski işlerimden tanıyan bazı firmalar şirketin kurulduğu gün arayıp zorla sipariş verdiler. Eksik olmasınlar, bu destekleri arkamıza alıp ilerledik.
Daha önce de bahsettiğim gibi “Vaporatic” tamamen yerli bir marka. Başından beri Avrupalı firma temsilciliklerinden kaçtık ve global birçok firmayı bu süreçte reddettik. En büyük hedefimiz bu bebeği büyütüp global firmaların karşısına gururla çıkarabilmek.
Sektörümüzün geleceğine ışık tutacak olan yeni teknolojiler hakkında neler söylemek istersiniz? İmalatlarınızda teknolojiyi ne ölçüde kullanıyorsunuz?
Özellikle gündemi yakından takip ediyorum. Başta sağlıkla ilgili konuların dünyaya ve ekonomiye verdiği yön, yapay zeka, toplumun gittiği nokta gibi daha temel konuları ele alıp detaya inmeye çalışıyorum. Çalışmalarımızın tamamında bu bilgileri kullanıyorum. Özellikle akıllı kontrol sistemleri ve bunları bir analiz sonucunda veriye dönüştürerek firmaların yükünü azaltmak üzerine çalışıyoruz.
Son zamanlarda iş ortaklarımızın bizden temel talebi enerji verimliliği konusunda yoğunlaşmış durumda. Özellikle bu konu temelinde ve katma değeri yüksek olan projelere özel işler yapmayı seviyoruz. Standart cihazlar veya standart hesaplar haricinde bizi heyecanlandıran işler ilgimizi çekiyor. Son zamanlarda Microsoft gibi dev bir markaya numune hazırlıyoruz. Vaporatic markasını burada görmek, standartlardan sıyrılarak böyle bir talep yaratabilmek benim için en büyük gurur kaynağı.
İhracat yapıyor musunuz? Bu konuda hangi stratejileri izliyorsunuz?
Ağırlıklı olarak orta Avrupa ülkelerine ihracatımız mevcut. Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya gibi ülkelerde düzenli müşterilerimiz var. Bu ülkeler dışında Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, Katar, Gine, Cezayir, Kazakistan gibi ülkelere de ürünlerimizi gönderiyoruz. Kurulduğumuz günden bugüne kadar bu konuya hassas yaklaştık. Sektörle ilgili fuarlara katılım dışında özellikle Avrupa ülkelerinde bulunan iş ortaklarımıza standart ziyaretler gerçekleştirerek ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyoruz. Bu ihtiyaçlar genelde standart olmayan ürünler oluyor. Bu da bizi geliştirip ihracat kapısını açıyor.
Avrupa dışında Amerika’nın Michigan eyaletinde Nordel LLC olarak bir altyapımız da mevcut. Bir sonraki aşamada bu bölgeyi biraz daha hareketlendirmek üzerine çalışma yapmayı planlıyoruz.
Referans projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Nemlendirme veya nem alma proseslerinin hem ayrı ayrı hem de birlikte dahil olduğu birçok proje gerçekleştirdik. Örnek olarak, EAE Elektrik DL4 fabrikası ve Soçi Golf Kulübü buharlı nemlendirme üniteleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası matbaasında kullanılan yüksek basınçlı nemlendirme üniteleri, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Alaçatı Kempinski Residence, Türk Traktör boyahanesi, Yürek Polimer Bursa fabrikasında kullanılan direkt tip nemlendirme üniteleri en son yaptığımız referans projelerden bazıları.
Şu an üzerinde çalıştığımız nemlendirme üniteleri ise veri merkezlerine yönelik çalışmaları içeriyor. Pazara sunduğumuz son ürünler ise havuz nem alma ünitelerinin olduğu VPD serisi.
Sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz, sözlerinize eklemek istedikleriniz ve mekanik tesisat sektörüne iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Röportajınız ve ayırdığınız zaman için ben teşekkür ederim. Önümüzdeki yıl bizleri zor bir viraj bekliyor. Bu dönemde belki daha küçük adımlar atmak, daha kıvrak ve dinamik olmak gibi alışkanlıkları edinmekte fayda var. Finansal açıdan hepimizi güvende tutacak tercihleri yapabileceğimiz ve birlikte büyüyeceğimiz güzel günleri de göreceğimizden şüphem yok. Ekonomik olarak stabil bir düzlükten sonra özellikle iklimlendirme sektörünün daha hızlı büyüyeceğini umuyorum. Kışın üşüyen, yazın terleyen tüm arkadaşlarımız ve iş ortaklarımıza bu virajda başarılar dilerim.
