Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra ülkenin deniz üzerine inşa edilen ikinci, dünyanın ise beşinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı 14 Mayıs 2022 tarihinde açıldı.
Yıllık yolcu kapasitesi 3 milyon olan havalimanı, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre; uluslararası giriş ve çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olarak belirlendi.
İhaleyi 1,078 milyar Lira’lık teklifi ile kazanan Cengiz İnşaat-Aga Enerji ortaklığı tarafından inşa edilen havalimanının terminal binası 32 bin m2, diğer kapalı alanları ise 15 bin m2 alana sahip. Havalimanı içerisinde 448 araçlık da otopark bulunuyor.
Rize kültüründen ilham alan mimarisi ile havalimanının giriş takı çay yaprağı, 36 metre yüksekliğindeki hava trafik kontrol kulesi de çay bardağı formunda inşa edilen havalimanının açılışı; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev‘in katılımıyla gerçekleşti.
Havalimanları kategorisinde de çok sayıda referansa sahip olan Aironn Havalandırma A.Ş. tesisin tüm kapalı alanlarında kullanılan fanların üretimini gerçekleştirerek, yardımcı teknolojik ürünlerin tedarikiyle birlikte teslimatını yaptı.
Fan mühendisliğinde bir ihtisas kuruluşu olarak kendi özgün tasarımlarını gerçekleştiren Aironn, üretimini gerçekleştirdiği aksiyel, radyal fanlar, çatı tipi fanlar, basınçlandırma fanları gibi bir yapıda kullanılabilen fan gruplarında korozyona dayanıklı sıcak daldırma galvaniz ile kaplanan yüksek kalitede sac kullanarak yatay ve dikey montaj opsiyonlarına uygun şekilde üretiyor.
Aironn fanlarının aerodinamik güçlü bir yapıya sahip kanatları ETIAL 171 malzemeden enjeksiyon döküm yöntemiyle üretilmekte ve ISO 1940/1-2003’e göre statik ve dinamik olarak balanslanmaktadır.
Referansları arasına teknik özellikleri itibarıyla dünya havalimanları listesine adını ayrıcalıklı olarak yazdıran Rize-Artvin Havalimanını katan Aironn A.Ş., kategorisinde saygın bir fark yaratan projelerin tercihi olmaya devam ediyor.