Türk iklimlendirme sektörü Mısır’ı mercek altına aldı

Türk iklimlendirme sektörü Mısır’ı mercek altına aldı

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), Pazar yelpazesini genişletme kapsamında oluşturduğu hedef Pazar ülkelerinden Mısır’a Ticari Heyet organizasyonu düzenledi. 30 kişilik iklimlendirme heyetine TİM Başkan Vekili ve İSİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeki Poyraz ile İSİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Duruk başkanlık etti.

TİM Başkan Vekili ve İSİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeki Poyraz, Mısır’da yaşanan duraklama döneminden sonra piyasaların açıldığı bir döneme girildiğini söyledi. Mısır’da Türk ürünlerine çok ihtiyaç olduğunu belirten Poyraz, “ Türk ürünleri Avrupa standartlarındaki kalitesi ile Mısır’da ilgi görüyor. İki ulus arasındaki yakınlık da bizim açımızdan avantajlı. Burada Mısırlı meslektaşlarımız ile yaptığımız görüşmeler verimli geçti. Türk ihracatçısının bu pazara daha fazla eğilmesi, önem vermesi ve buralarda uzun vadeli çalışmalar yapması gerekiyor” dedi.

Poyraz, Mısır’ın gelişen bir Pazar olduğuna dikkat çekerek, Afrika’nın en büyük 2. Pazarında Türk iklimlendirme ürünlerinin rakiplerine oranla daha avantajlı bir konumda olduğunu, buradaki fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Mısır bizim için büyük ve yeni bir Pazar”

İSİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Duruk da, Mısır’ın iklimlendirme sektörü için önemli bir Pazar olduğunu söyleyerek “ Mısır sektörümüz için yeni ve büyük bir Pazar. Bizlerle benzer işler yapan firmalar var ancak yeterli ve güçlü değiller. Özellikle mekanik taahhüt firmalarının yoğun bir çalışma içinde olduğunu gördük. Hepsi hemen hemen dolu. Mısır, uzun vadeli bakılması gereken, yatırımları yeni başlayan bir ülke. Türk ürünlerine ilgi var. Bunun karşılığında bizlerin de örgütlenerek bu pazarda ciddi bir çalışma başlatmamız gerek. Bizler endüstriyel ürün üretip satıyoruz. Bu nedenle burada temsilcilikler veya ofisler açarak örgütlenilmesi gerektiğini düşünüyorum “ dedi.

Siyasi nedenlerle Türk ürünlerine ambargo olduğuna dikkat çeken Duruk, Türk mallarının devlet yatırımlarında kullanılmaması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Duruk, “ Mısır hükümeti kendi işadamlarını desteklemek üzere bir ticari ürün listesi çıkardı. İklimlendirme ürünleri bu listede yok. Bu da bizler için bir avantaj. İki ülke arasdaki siyasi belirsizliklerin yarattığı negatif ortamı bilerek geldik buraya. Engellemeler olsa da bu pazarda iyi bir çalışma yapmayı hedefliyoruz” dedi. Mısır’da sektör ürünlerinin basic ölçekte üretilebildiğini ancak Türkiye’deki ürünler seviyesinde bir ürün üretilmediğini ifade eden Duruk, Türk iklimlendirme ürünlerinin Avrupa standartlarındaki kalitesi ile Mısır’ın ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu söyledi.  Türk ürünleri imajının pazarda yüksek olduğunu belirten Duruk, bu nedenle üreticilerin, ihracatçıların bu pazara rahatlıkla mal verebileceği değerlendirmesinde bulundu.  Mısır’da özel sektör yatırımlarının önümüzdeki 10 yılda büyüyeceği tahmininde bulunan Duruk, “ İnşaat yatırımları yeni yeni başlıyor. Büyük AVM’ler, hastaneler v.s büyük yatırımlar başlıyor. Şehirler yenileniyor. O yüzden mutlaka Mısır pazarını takip etmeliyiz.  Türk iklimlendirme firmalarının bu pazarda başarılı olacağını düşünüyorum” dedi. Bu ziyaretlerin sayesinde her iki ülke arasında önemli işbirliği köprüleri kurulacağını ifade eden Duruk, “ Yeni işbirlikleri oluşacak. Bu tabi ki tek seferde olabilecek bir şey değil. Nasılsa Pakistan’da 5 yıldır güçlü bir ilişki oluşturduysak Mısır’da da hedefimiz önümüzdeki 3-4 yılda güçlü bağlar oluşturabilmek. Bu nedenle bu pazardaki fuar organizasyonlarının takip edilmesine ve B2B görüşmelerine önem vereceğiz” dedi. Mısır’ın soğutma cihazları, endüstriyel soğutma cihazları, pompa vana ve tesisat ekipmanları için önemli Pazar olabileceğini ifade eden Duruk, hedeflerinin tüm iklimlendirme ürün gruplarına yönelik çalışmalar yapmak olduğunu vurguladı.

Sektörün Türkiye’deki en büyük iklimlendirme fuarı olan ISK Sodex İstanbul’a Mısırlı sektör firmalarını da davet edeceklerini ve oluşturulacak alım heyeti içinde önemli bir yere sahip olacaklarını söyleyen Duruk, daha fazla Türk iklimlendirme firması ile ilişki kurabilmelerini sağlayacaklarını belirtti. Fuara Mısır’dan bu sene yoğun bir ilgi beklediklerini vurgulayan Duruk, lojistik avantajları nedeni ile Türkiye pazarı açısından oldukça cazip olan Mısır pazarını en iyi şekilde değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

Mısır Ticaret Heyetine Katılan Firmalar

  1. Alfa Makina Kazan Sanayi
  2. Alsanfan Makina
  3. Bahcıvan Elektrik Motor
  4. Deser Kimya San.
  5. Doğu İklimlendirme
  6. Erbay Soğutma, Isıtma Cihazları
  7. Ercan Teknik
  8. Faf Vana
  9. Frigomekanik İnşaat Tesisat ve Taahhüt
  10. Friterm Termik Cihazlar
  11. Genel Soğutma Makinaları
  12. Mgt Filtre
  13. Niba Su Soğutma Kuleleri
  14. Nowax Otomotiv ve Endüstri Yatırımları
  15. Sarbuz Isı Transfer Cihazları
  16. Systemair HSK
  17. Termodizayn Termik Cihazlar
  18. Ulpadust Endüstriyel Toz Toplama Sistemleri
  19. Üntes Isıtma Klima Soğ. San.
  20. Vatbuz Isıtma Soğutma ve Havalandırma

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

123. Sayımız Yayında.