Oğuzhan Özgüç
Oğuzhan  Özgüç
Soğuk Depolarda Ultrasonik Nemlendirme
  • 0
  • 17 Mayıs 2024 Cuma
  • +
  • -

Soğuk Depolarda Ultrasonik Nemlendirme

Soğuk depolarda nem kontrolü, depolanan ürünlerin kalitesini ve dayanıklılığını korumak için kritik öneme sahiptir. Doğru bağıl nem seviyeleri, ürünlerin bozulmasını önlerken, yanlış nem seviyeleri çürüme, küflenme ve diğer kalite kayıplarına yol açabilir. Bu yazıda, soğuk depolarda ultrasonik nemlendirme tekniğini ve çalışma prensibini ele alacağız.

Soğuk Depolarda Nem Kaybı

Endüstriyel tip soğuk depolarda evaporatör oda içerisindeki havayı soğutmaya çalışırken dolaylı olarak sirküle ettiği havanın içerisindeki mutlak nemi yoğuşturarak drenaj ile atılmasını sağlar. Dolayısıyla içerideki nem dengesini bozar ve depoda saklanan taze meyve ve sebzelerin sağlıklı olarak muhafaza edileceği nem oranını düşürür. Evaporatör, bir süre sonra havanın içinde bulunan nemi yoğuşturduktan sonra artık meyve sebzelerin içerisinde bulunan suyun da azalmasına sebep olur. Bu da depoda bulunan meyve ve sebzelerin raf ömrünü kısaltır ve depolandığı süre boyunca fire vermesiyle sonuçlanır.

img

Ultrasonik Nemlendirme Nedir?

Ultrasonik nemlendirme, suyun ultrasonik titreşimler kullanılarak ince su damlacıklarına dönüştürülmesini sağlayan bir tekniktir. Bu yöntem, piezoseramik ismi verilen taşların saniyede yaklaşık 200.000 kere titreşerek suyu atomize etmesini sağlar. Atomize edilen su damlacıkları, genellikle 1 ila 5 mikron çapında çok küçük ve hafif damlacıklardır. Bu yüzden havaya kolaylıkla karışabilmekte ve uygulandığı ortamın nem oranını yükseltmektedir.

Piezosermaik diskler, nemlendirme ünitesi içinde bulunan atomizer plakalarının üzerinde farklı kapasiteler için farklı adetlerde konumlandırılırlar. Elektrik uygulanadığında titreşen, üzerine basınç uygulandığında ise elektrik akımı üretebilen bir malzeme olduğu için birçok alanda kullanılırlar.

img2

Soğuk Depolarda Nemlendirme Uygulaması Nasıl Yapılır?

Birçok meyve ve sebze benzer saklama koşullarına sahiptir. Çoğunlukla 0°C/+4°C sıcaklık ve %85-%90 RH seviyeleri raf ömürlerinin en uzun olduğu iklim şartlarıdır.

img3

Türkiye’de depolamanın en yaygın olduğu Mersin, Isparta, Antalya, Afyon, Adana, Karaman ve Niğde bölgelerinde limon ve elma başta olmak üzere bölgede yetişen diğer meyveler için kurulu depolar mevcuttur. Depoların giriş kısmında başta sıcaklık olmak üzere soğutma sisteminin birçok parametresini ayarlamaya yarayan kontrol panelleri bulunur. Bu paneller aracılığıyla oda içerisindeki nem, depolama boyunca kontrol altında tutulur. İhtiyaç durumunda devreye girerek içerideki havayı sabit bir nem seviyesinde tutmak için çalışır.

Depodaki havanın homojen nemlendirilmesi diğer bir önemli konudur. Bu homojenliği sağlamak adına nemlendirme ünitesi çıkışı genelde evaporatöre yakın tutulur ve evaporatör üzerinde bulunan fanların debisiyle üretilen nemin oda içerisinde sirküle edilmesi sağlanır. Böylelikle mutlak nem odanın en ücra köşelerine kadar ulaşmış olur.

img4

Nemlendirme ünitesinin uygulaması aşağıdaki şemada olduğu gibi birkaç farklı yolla yapılabilir. Ünite oda dışında, içinde veya çatıda bulunabilir. Oda içerisindeki hava soğuk olduğu için PVC borularda yoğuşma riski vardır. Yoğuşan suyun, su tankına geri gönderilmesi amacıyla PVC borunun eğimli olarak uygulanması önerilir. Eğer mümkünse evaporatörün altında bulunan yoğuşma tavasının giderinin de nemlendirme ünitesi tankına bağlanması istenir. Bu yöntemle su tasarrufu sağlanır. Bunun yanında evaporatörün yoğuşturduğu suyun saf su olması sebebiyle nemlendirme ünitesinin sağlıklı çalışabilmesi için ideal bir yapıdadır.

img5

Ultrasonik Nemlendirme Ünitesinde Bakım

Nemlendirme ünitesinde üretilen su saf sudur. Besleme suyunun içerisindeki tuz, mineral ve kireç buharlaşan saf su sonrasında çökelti oluşturarak atomizer üzerindeki disklerin üzerini kaplamaya başlar. Buna ek olarak atomizerler, nemlendirme ünitesinin bulunduğu ortamdaki toz, kir ve diğer partiküllerin etkisiyle zamanla kil ve çamur gibi bir yapıyla kaplanır. Kapasite düşer ve bir süre sonra çalışamaz duruma gelir. Aşağıda rutin bakımı yapılmayan bir nemlendirme ünitesinin iç yapısını görebilirsiniz.

img6

img7

Bu görüntüye engel olmak için nemlendirme ünitesinin kullanılmadığı zamanlarda içerisinde bulunan suyu, ünite üzerinde bulunan tahliye vanasıyla boşaltmak yeterlidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

sayı : 126

  • YENİ
  • YORUM