Mekanik Tesisat ve İnşaat Sektörünün Dört Bileşeni Four Essentials 2023’de Buluştu

Mekanik Tesisat ve İnşaat Sektörünün Dört Bileşeni Four Essentials 2023’de Buluştu

Four Essentials Engineering Meeting, 2 Mayıs 2023 tarihinde Çırağan Palace Kempinski’de 2000’den fazla sektör profesyonelini bir araya getirdi. Dördüncü defa düzenlenen ve yatırımcı, yüklenici, tasarımcı, tedarikçileri buluşturan etkinliğin 2023 teması olan “Mekanik Tesisat; Sürdürülebilirlik, Tasarruf ve Deprem Gerçeği” başlığı altında gerçekleştirilen sunumlar yoğun ilgiyle izlendi.

Dördüncüsü düzenlenen mühendislik buluşması Four Essentials 2023, Mekanik Tesisat ve İnşaat alanında sektörün önde gelen konuşmacılarının, sponsor firmaların ve yaklaşık iki bin sektör profesyonelinin ziyaretleriyle gerçekleştirildi. Dekogroup Yönetim Kurulu Başkanı Evren Demirci tarafından ilkine 2018 yılında start verilen Four Essentials Mühendislik Toplantısı, Mekanik Tesisat sektörü paydaşlarından alınan geri dönüşlere bakıldığında artık bir “Mühendislik Buluşması Markası” haline geldi.

Aldağ, Wilo, Samsung, Xylem, Taytech ve sektörde önde gelen birçok firmanın sponsorluğuyla gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Serdar Kuzuloğlu’nun yaptığı Four Essentials 2023 etkinliğinin ana teması olan “Mekanik Tesisat; Sürdürülebilirlik, Tasarruf ve Deprem Gerçeği” konu başlığında sunumlarını gerçekleştiren konuşmacılar ilgiyle izlendi.

Evren Demirci
Dekogroup Yönetim Kurulu Başkanı
1

Four Essentials 2023’ün açılış konuşmasını yapan Dekogroup Yönetim Kurulu Başkanı Evren Demirci, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybedenler anısına katılımcıları saygı duruşuna davet etti.

Dekogroup hakkında bilgi veren Demirci, sosyal faaliyetlerde bulunmak ve global bir mühendislik firması konumuna gelmek için çalışlarını sürdürdüklerini belirtti. Mekanik tesisat sektörüne katma değer oluşturan faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Demirci, Mechanic Dergisi’nin 112. sayısını yayımladıklarını, sektörün buluşma noktası olan Four Essentials Mühendislik Toplantısı’nı düzenlediklerini belirterek diğer taraftan sosyal sorumluluk projelerine ve yardım kampanyalarına destek verdiklerini söyledi. Geçen yıl SMA hastası olan Pera’nın hayata tutunması için ellerinden gelen desteği verdiklerini ifade eden Demirci, Pera’nın iyileşme sürecinde olmasından dolayı sevinçli olduklarını, bu yıl da SMA hastası olan Güneş’e destek verdiklerini belirtti. Demirci, sektör firmalarının benzer sosyal sorumluluk faaliyetlerine duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

Demirci, Taytech firması ile birlikte Enerji Kazanım Ar-Ge projesini İngiltere’de yaptıklarını ve İngiltere Hükümeti tarafından dikkat çektiğini, Deko UK firması adına çok umut vadeden yollar açıldığını söyledi. İngiltere ve Türkiye’de BIM Platformu’nda 16 milyon m²’ye yakın mekanik projeyi tamamladıklarını ifade eden Demirci, global mühendislik firması olma yolunda kararlı ve emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.

Rebii Dağoğlu
Aldağ A.Ş. İcra Kurulu Başkanı

2

Four Essentials 2023, açılış konuşmasının ardından Dekogroup Yönetim Kurulu Başkanı Evren Demirci ve Aldağ İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu’nun söyleşisi ile devam etti. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen organizasyonun artık sektörün bir değeri haline geldiğini belirten Rebii Dağoğlu, Four Essentials’ı sektöre kazandıran Evren Demirci’ye teşekkür etti.

Sunumlar ve Paneller İlgiyle İzlendi

Sunumlar ve panellerle devam eden Four Essentials 2023 etkinliğinin ana teması olan “Mekanik Tesisat; Sürdürülebilirlik, Tasarruf ve Deprem Gerçeği” konu başlığında sunumlarını gerçekleştiren konuşmacılar ilgiyle izlendi.

Prof. Dr. Birol Kılkış

OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi

3

“Küresel Isınmanın 4×4 Boyutu” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Birol Kılkış, Ekserji, Çevre, Ekonomi, Sağlık, Refah konularına değindi.

Aziz Erdoğan
AEE AREN Grup Kurucusu

4

Sunumunda sürdürülebilir olmak için bir toplumun üç koşulu yerine getirmesi gerektiğini belirten Aziz Erdoğan, “Yenilenebilir kaynakların kullanım miktarı, bunların üretim miktarını aşmamalıdır. Sürdürülemeyen kaynakların kullanımı, bunların yerine kullanılabilecek olan yenilenebilir enerji türlerinin üretim miktarından fazla olmamalıdır. Bunların yayınma kapasitesi çevrenin absorbe edeceği kapasiteden yüksek olmamalıdır” dedi.

Hamit Mutlu
Mekanik Proje Mühendislik Genel Müdürü

5

Sunumunda teknik bilgiler veren Hamit Mutlu, bir projede büyük yerleşkelerde kullanılan kızgın buhar kazanlarının buhar ısı merkezlerine dönüştürülmesi ile yaklaşık %50 enerji tasarrufu sağlandığını vurguladı.

Aldağ ile 1. Panel

Prof. Dr. Birol Kılkış, Aziz Erdoğan ve Hamit Mutlu, moderatör Serdar Kuzuloğlu’nun sorularını yanıtladılar.

Samsung ile Özel Oturum

Ekin Tezeren
Samsung Electronics Türkiye Klima Sistemleri Direktörü

6

Sunumunda Samsung Electronics Türkiye Klima Sistemleri hakkında bilgiler aktaran Ekin Tezeren, küresel ısınma konusuna değindi. Beş bin yılda küresel sıcaklık artışının 5 ila 7 derece arasında olduğunu belirten Tezeren, bu artışın % 1O’unun son yüzyılda gerçekleştiğini ifade etti. Sıcak ülkelerdeki pek çok evde henüz klima olmadığına değinen Tezeren, soğutma ihtiyacının artacağını vurguladı.

Fatih Öner
Wilo Türkiye Satış Direktörü

7

“Sürdürülebilir Bir Dünya” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Fatih Öner, ileri teknolojiye sahip, sürdürülebilir ve enerji verimliliğine sahip sistemler hakkında bilgiler aktardı. İklim krizi ile birlikte orman yangınlarının, kuraklığın, sellerin, buzulların erimesinin ve su seviyesinin yükselmesinin gündeme geldiğini vurgulayan Öner, “Yeni duruma ayak uydurabilmenin tek yolunun esnemek ve uyum sağlayabilmek, dirençli olmak, geleneksel değil, inovatif yaklaşımlar geliştirmek, dönüşümü sağlamak, kurumsal sürdürülebilirliği kurumların parçası haline getirmek” olduğunu belirtti.

Semih Çalapkulu
Kuzu Grup Mekanik Grup Şefi

8

Sunumunda Kuzu Grup ve gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgiler veren Semih Çalapkulu, 6 Şubat’ta deprem felaketi yaşayan 11 ilin toplam 20,5 milyar dolar ihracat yaptığını belirtti. Türkiye’de nüfus artışıyla birlikte 2050 yılına kadar toplamda 10 milyon konut üretilmesi gerektiğini ifade eden Çalapkulu, uygun mekanizmalar geliştirildiği taktirde 5 milyon konut yenilenmesi/yapılması potansiyelinin mevcut olduğunu vurguladı. 2022 yılında ülke olarak yaklaşık 100 milyar dolar enerji ithal ettiğimizi belirten Çalapkulu, “İthal edilen bu enerjinin yaklaşık %36’sını binalarda kullanıyoruz. Binaların enerji verimliliğini artırarak tasarruf sağlanması mümkündür. En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir” dedi.

Ebru Soğancı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Makine Şubesi Müd.

9

Sunumunda “Dünyamız İçin Sürdürülebilirlik Kavramı” konusuna değinen Ebru Soğancı, “Son yıllarda küresel ısınmanın ve azalan yeryüzü kaynaklarının olumsuz etkileri bireysel yaşantımızda ve tüm dünyada hissediliyor. Oluşan bu farkındalık sürdürülebilirlik kavramının öne çıkmasını sağlıyor. Oldukça geniş bir kavram olan sürdürülebilirlik, temel olarak çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişim başlıklarında ele alınıyor” dedi.

Dünya’yı korumak, iklim değişikliği ile mücadele etmek, refahı sağlamak ve tüm ülkelerde yoksulluğu engellemek adına Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 17 ana başlıktan oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında bilgiler paylaşan Soğancı, “Temiz su ve sıhhi koşullar, herkes için su ve atık su hizmetlerinin erişilebilirliğini ve sürdürülebilir yönetimini amaçlıyor” dedi.

Wilo ile 2. Panel

Fatih Öner, Semih Çalapkulu ve Ebru Soğancı, moderatör Serdar Kuzuloğlu’nun sorularını yanıtladılar.

Taytech ile Özel Oturum

Tayfun Başaran
Taytech A.Ş. Genel Müdürü

10

Sunumunda Taytech A.Ş. hakkında bilgiler veren. M. Tayfun Başaran, Akıl (Smart), Sürdürülebilirlik (Sustainability) ve Tasarruf (Saving) kavramlarına değindi. Başaran, “Isı ağlarının maliyetlerini nasıl azaltabileceğimize ve enerji verimliliğini nasıl iyileştirebileceğimize dair gerçek dünyadaki kanıtlara ihtiyacımız var” dedi.

Taytech Automation Enerji Veri Yönetim Platformu hakkında bilgiler aktaran Başaran, sistem performansının yaşam boyu sürdürülebilirliğinin önemine değindi.

nVent CADDY ile Özel Oturum

Alessandro Baleni
nVent CADDY Seismic Protection EMEA İş Geliştirme Müdürü

11

Sunumunda “Yangın Tesisatlarında Sismik Koruma” başlığının altında bilgiler aktaran M. Alessandro Baleni, yangın sprinkler tesisatlarının sismik yüklere karşı korunmasında dikkat edilmesi gerekenleri katılımcılarla paylaştı.

Altuğ Bilgiç
Xylem Türkiye Genel Müdürü

Sunumunda Xylem’in dünyanın önde gelen küresel su teknolojisi şirketi olduğunu belirten Altuğ Bilgiç, “Xylem Türkiye’deki organizasyonunu genişletiyor. 2021 sonunda Xylem Anadolu Flygt’ın tüm hisselerini satın aldı. Şirket 1991 yılından beri faal olarak çalışmaktadır. İstanbul’da merkezimiz, Ankara’da şubemiz, Kocaeli’nde üretim tesisimiz bulunmaktadır. Arıtma tesislerinde çeşitli amaçlarla kullanılan birçok ekipman, blower ve pompa istasyonları üretilmektedir” dedi.

Cevat Tanrıöver
Tanrıöver Mühendislik Genel Müdürü

Four Essentials 2023

Sunumunda, bundan sonraki yaşantımızda neredeyse sıfır enerjili binaların kendini fazlasıyla hissettireceğini ifade eden Cevat Tanrıöver, “Neredeyse sıfır enerjili binaların olmazsa olmazı ısı kayıp ve kazançlarının en az seviyede olma mecburiyetidir. En az ısı kaybı ve kazancını sağlamanın birinci şartı bina dış yüzeylerinin çok düşük ısı iletimli malzemelerden yapılmış olmasıdır. Bunun için benim tavsiyem; tüm dış duvarların ve komşu daireler arasındaki yüzeylerin dışarıdan ve içeriden oldukça iyi yalıtılması, pencere camlarının mümkünse üç cam ve iki boşluktan oluşmasıdır. Ayrıca ısıtma, soğutma ve havalandırma sitemlerini, ısı pompalarının azami verim bölgesinde çalışmasını sağlayacak şekilde tasarlamalıyız. Avrupa’da kullanılmaya başlanan tavandan ısıtma sistemiyle yerden ısıtmaya göre daha düşük sıcaklığa sahip suyla ısıtma yapabilmekteyiz” dedi.

Zühtü Ferah
Dinamik Proje Kurucusu

14

Sunumunda “Sürdürülebilirlik, tasarruf ve deprem gerçeği” başlığını kullanan Zühtü Ferah, “Sürdürülebilir kalkınma, kaynaklarını verimli bir şekilde kullanırken büyümeyi yönlendirme stratejisidir. Çevremizin ve insanlarımızın acil ve uzun vadeli refahını dikkate alır. İş dünyasında ise, sürdürülebilir kalkınmanın üç ayağı vardır. Ekonomi; kaynakların verimli ve sorumlu kullanımı, uzun vadeli karlılık ve işin uygulanabilirliği ile sonuçlanmasıdır. Çevresel; enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarırken, atik ve karbon izlerini azaltmak, kirlilik ve küresel ısınma gibi çevre üzerindeki olumsuz etkileri tersine çevirmektir. Sosyal; çalışan güvenliği, sağlık, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi girişimlere odaklanmak, kendi kendini idame ettirebilecek sağlıklı toplulukların yarattıklarını desteklemektir” dedi.

Xylem ile 3. Panel

Altuğ Bilgiç, Cevat Tanrıöver ve Zühtü Ferah, moderatör Serdar Kuzuloğlu’nun sorularını yanıtladılar.

Sektör Değerlendirme Paneli

Sektör Değerlendirme Paneli’ne katılan Prof. Dr. Özden Ağra, Mahmut Sefa Çelik, Sedat Sözüdoğru, Dr. Yakup Ege, Burak Rıza Toraman ve Yücel Kaya, moderatör Serdar Kuzuloğlu’nun sorularını yanıtladılar.

15

Konuşmacılara Plaket Takdim Edildi

Sektör profesyonellerine hitap eden ve sunumlarını gerçekleştiren konuşmacılar, sonrasında Serdar Kuzuloğlu’nun sorularını yanıtladıkları panellere katıldılar. Four Essentials yetkilileri, panel sonrası konuşmacılara teşekkür plaketi takdim ettiler.

16

Four Essentials Mühendislik Toplantısı’nın Amacı

Four Essentials’ın amacı; mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getirmek ve bu bileşenlerin iletişimini sağlamak, teknik bir platform oluşturmak, sektördeki son gelişmeleri ve alanında uzman konukların görüşlerini aktarmak olarak özetlenebilir. Bu amaç doğrultusunda, etkinlik boyunca paneller, özel oturumlar düzenlendi, aynı zamanda fuaye alanında kurulan sektörün lider firmalarının standlarıyla ürün ve hizmetleri tanıtıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

129. Sayımız Yayında.