İklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından her yıl düzenlenen ve sektörün başarılı ihracatçılarının açıklandığı “İklimlendirme Sektörü Başarılı İhracatçıları” ödüllerinde, 2020 yılının ‘En Çok Split Klima İhracatı Yapan Firma’ kategorisinde bu yıl da birincilik ödülünün sahibi oldu. Bunun yanı sıra ‘En Çok İhracat Yapan Firma’ kategorisinde ikinci, ‘En Çok Klima Santrali, Rooftop, Fancoil, Paket Tip Klima İhracatı Yapan Firma’ kategorilerinde üçüncü olan Daikin, 2020 yılını toplam 3 ödülün sahibi olarak kapattı. Bu ödülleri daha önceki yıllarda da alan Daikin, ihracattaki iddiasını bir kez daha kanıtlamış oldu.
Yenilikçi ve yüksek teknolojiye sahip ürünleriyle iklimlendirme sektörünün yönünü belirleyen Daikin, kaliteli ve uzun ömürlü ürünleriyle tüm dünyanın gözdesi olmaya devam ediyor. 2011 yılında Airfel’i satın alarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan Daikin, Sakarya’daki üretim tesislerinden dünyanın pek çok ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. Daikin’in ihracattaki başarısı İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından verilen ‘İklimlendirme Sektörü Başarılı İhracatçılar Ödülü’ ile de tescillendi. İSİB’in 2020 yılının en çok ihracat yapan şirketlerini 21 kategoride ödüllendirdiği sıralamada Daikin, 3 farklı kategoride 1 birincilik, 1 ikincilik bir de üçüncülük ödülü kazanarak başarısını perçinlemiş oldu. Geçtiğimiz yıllarda da ‘En Çok Split Klima İhracatı Yapan Firma’ kategorisinde birincilik ödülünü alan Daikin, bu yıl da aynı kategoride birinciliği kaptırmadı. ‘En Çok İhracat Yapan Firma’ kategorisinde ikinci, ‘En Çok Klima Santrali, Rooftop, Fancoil, Paket Tip Klima İhracatı Yapan Firma’ kategorisinde ise üçüncülüğü omuzlayan Daikin Türkiye, 2020 yılı İSİB ödüllerinden 3 ödül ile dönmüş oldu.
BAŞARININ SIRRI AR-GE’DE
Sakarya Hendek’te yer alan 45 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 105 dönüm arazi üzerinde kurulu fabrikasında üretimlerini sürdüren Daikin Türkiye, burada özellikle klima, kombi, klima santrali ve fancoil üretimine ağırlık veriyor. Aynı zamanda Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan’ın içinde bulunduğu 11 çevre ülkenin de merkezi konumunda olan Daikin Türkiye, yılda 1 milyon 500 bin split klima üretiminde bulunuyor. Bu miktarın yüzde 95’inin ihracata gittiği bilgisini veren Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, Avrupa’nın belirli modellerdeki tüm ürün gamının Türkiye’den karşılandığının altını çiziyor. Marka başarısının en önemli etkenlerinden birinin Ar-Ge’ye verilen önem olduğunu dile getiren Önder, şu bilgileri veriyor: “Daikin, kendini her zaman sektörün bir adım önünde tanımladığı için Ar-Ge çalışmalarına çok büyük önem veriyor. Bunun için müthiş harcamalar yapıyor. Bu, Türkiye’ye de yansıyan bir çalışma. Şu an Daikin Türkiye Ar-Ge merkezinde 5’i Japon olmak üzere toplam 70 kişi çalışıyor. Pandemi döneminde Ar-Ge çalışmalarına ve yeni pazarlar oluşturma konusuna daha çok odaklanma şansımız oldu.
Geçtiğimiz yıldan beri toplam 53 milyon dolar değerinde yatırım imzaladık. Bu arada ciromuz da büyük ivme kazandı ama bizim için asıl önemli olan ciro büyürken ihracat rakamlarına ne kadar katkısı olduğuydu. Geçtiğimiz yılda 200 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Üretimimizin yüzde 53’ünü ihraç ettik ve böylece ilk kez ihracat ciromuz, iç piyasa ciromuzun üzerine çıktı. Bu bizim için gerçekten bir zirve oldu. İlk kez VRV üniteleri için Türkiye’de üretime başlıyoruz. 15 milyon euroluk bu yeni yatırımımızın üretimlerine 2022 yılı ocak ayında başlayacağız. Bu yatırımın ihracata katkısı ise 100 milyon dolar olacak. Böylece önümüzdeki yıl 300 milyon dolar ihracat rakamına ulaşarak büyük bir başarı elde etmiş olacağız.”