Bosch’tan sanayi şirketlerine iklim danışmanlığı hizmeti

Bosch’tan sanayi şirketlerine iklim danışmanlığı hizmeti

Bosch, iklim değişikliğiyle mücadeleye olan desteğini, bilgi birikimi ve yenilikçi teknolojisiyle katlayarak artırdı

  • Bosch’un deneyimini paylaşmak üzere kurduğu Bosch Climate Solutions (Bosch İklim Çözümleri) iş birimi, şirketlerin karbon salınımlarını azaltmalarına yardımcı oluyor.
  • Bosch’un enerji verimliliği çalışmaları sonuç verdi. Şirket, 2019 yılında dünya çapında başlattığı 1.000’den fazla projeyle 210.000 megawatt/saat tasarruf sağladı.
  • İklim için teknolojiler geliştiren Bosch, bu akıllı çözümlerle üretim sürecini daha verimli kılmaya yardımcı oluyor.

Stuttgart, Almanya – Dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet tedarikçilerinden Bosch, şirketlerin iklim açısından nötr hale gelmelerine yardımcı olmak için danışmanlık hizmeti vermeye başladı. 2020 yılının ortasında, Bosch İklim Çözümleri iş birimini hayata geçiren şirket, dünya çapında uyguladığı karbon-nötr projelerle edindiği deneyimi sanayi şirketleriyle paylaşmayı amaçlıyor.

Yapılan araştırmalar, imalat sanayinin bu gibi hizmetleri talep ettiğini gösteriyor. Alman şirketleri arasında yapılan yakın tarihli bir araştırmada, şirketlerin yüzde 77’si karbondioksit (CO2) azaltımını bir öncelik olarak konumlandırdı, ancak şirketlerin sadece yüzde 16’sı imalat operasyonlarında iklim nötrlüğünü sağlamak için önlemler aldığını bildirdi (Kaynak: Boston Consulting Group).

Bosch, 2020 yılı sonuna kadar iklim açısından tamamen nötr hale gelen ilk küresel sanayi şirketi olacak. Dünya genelinde 400’den fazla Bosch tesisi artık karbon ayak izi bırakmayacak. Almanya’daki tüm Bosch tesisleri, 2019’un sonundan bu yana iklim açısından nötr durumda. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, “İklim değişikliğinin üstesinden gelmek, bütün toplum için bir mücadeleyi ifade ediyor. İklim değişikliği konusunda harekete geçmeyi, teknik olarak mümkün ve ticari olarak da verimli kılmak istiyoruz” dedi. Bosch bu amaçla tesislerinin ve binalarının enerji verimliliğini artırmak; şirket içinde enerji üretmek ve kaynaklardan tasarruf sağlayan teknolojik çözümler uygulamak dahil olmak üzere çeşitli çözümler uyguluyor. Dr. Denner bu konuda, “Önümüzdeki yol açık: İşinizin başarılı olmasını istiyorsanız operasyonlarınız sürdürülebilir olmak zorunda” dedi.

Bosch, şirketler için özel CO2 azaltma konseptleri hazırlıyor

İklim değişikliği, insanlığın karşılaştığı en büyük zorluklardan biri. Enerji sektörü bile tek başına imalat sanayinden daha fazla karbon salımı yapıyor. Almanya’da toplam karbondioksit emisyonunun beşte birinden fazlasını sanayi sektörü oluşturuyor. Bosch, bu konudaki zorluklar üzerine çalışmayı sürdürürken, yeni kurulan  Bosch İklim Çözümleri, kendi deneyimlerine dayanarak, diğer şirketlere iş, ürün geliştirme ve üretim faaliyetlerini verimli ve iklim açısından nötr hale getirme konusunda yardımcı oluyor. 1.000’den fazla enerji verimlilik projesi ve 1.000 Bosch uzmanından öğrenilen dersler, şirketin bilgi birikimini oluşturuyor. Bosch İklim Çözümleri’nin dahil olduğu enerji, inşaat ve teknoloji bölümünden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Christian Fischer, “Bosch İklim Çözümleri, geniş endüstriyel bilgisini kullanarak diğer şirketlerin iklim konusunda nötr hale gelme çabalarını destekliyor. Biz, kendi fabrikalarımızın dışında da iklim hareketinin katlanarak büyümesine yardımcı oluyoruz” dedi. Dört haftalık bir süre içinde, Bosch uzmanları müşteride bir CO2 denetimi gerçekleştiriyor ve bir başlangıç master planı sunuyor. CO2 azaltma konsept planı üç aydan daha kısa sürede tamamlanıyor. Bosch’un müşterilerine verdiği tavsiye, kendi süreçlerini ‘karbon nötr’ kılmak için kullandığı entegre yaklaşıma dayanıyor. Bu, enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji arzını genişletmek, daha fazla yeşil elektrik temin etmek ve kaçınılmaz CO2 emisyonlarını dengelemek gibi önlemler içeriyor.

Bosch İklim Çözümleri CEO’su Donya-Florence Amer de “Bosch, uygun çözümlerin seçimi, planlanması ve uygulanması konusunda tavsiye veriyor, ekolojik ve ekonomik perspektifleri hesaba katıyor. Büyük bir talep var ve ilgi görüyoruz” diyor. Şirket daha şimdiden ilk müşterileriyle çalışmaya başladı ve bazı projeleri başarıyla tamamladı. Örneğin, Bosch İklim Çözümleri, teknoloji şirketi Prettl’in CO2 salımını azaltmak için tasarlanan özel bir konsept geliştirmesine yardımcı oldu. Prettl Group CEO’su Willi Prettl, “B Bosch İklim Çözümleri ile yaptığımız senaryo analizi, bize teknoloji ve ekonomi konusunda manevra alanımız olan yönleri gösterdi ve kendi CO2 azaltma planımızı tanımlamamıza izin verdi” diyerek süreci aktardı.

Daha çok için daha az…

Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Denner’a göre, iklim değişikliğini sonlandırmak, en temel prensipleri yeniden düşünmeyi gerektiriyor. Denner, “Çoğu kez, daha çok şey başarmak için daha az şey yapmamız gerekiyor. Bosch olarak ilerleme kaydediyoruz” derken, şirket 2030 yılına kadar yılda 1,7 terawatt/saat daha fazla tasarruf sağlamayı planlıyor. Bu, mevcut yıllık enerji tüketiminin beşte birinden fazlasına karşılık geliyor. Bunu başarmak için şirket önümüzdeki on yıl boyunca binalarının ve tesislerinin enerji verimliliğine yaklaşık bir milyar avroluk yatırım yapacak. Sadece 2019 yılı için Bosch, yaklaşık 210.000 megawatt/saatlik tasarruf elde etmeyi hedefledi ve bu amaç için dünya çapında 1.000’den fazla proje başlattı. Bu, Almanya’da 65.000 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşit bir miktarı ifade ediyor.

Verimlilik sağlayan akıllı uygulamalarla enerji tüketimini azaltıyor

Ağa bağlı üretim, enerji verimliliğinin artırılmasında kilit bir rol oynuyor. Bosch, dünya çapında 100’den fazla tesiste, halihazırda kendi Endüstri 4.0 portföyünün bir parçası olan enerji platformunu kullanıyor. Akıllı algoritmalar, enerji tüketimini tahmin etmeye, aşırı yüklerden kaçınmaya, makinelerin tüketim modellerindeki sapmaları tespit etmeye ve düzeltmeye yardımcı oluyor. Bu tür süreçler, fabrikalardaki karbondioksit emisyonlarının daha da azaltılmasına yardımcı oluyor. Örneğin; Bosch’un Endüstri 4.0 alanında lider konumda olan Almanya Homburg’daki fabrikası, emisyonlarını iki yıl içinde yüzde 10 oranında azalttı. Şeffaflığı sağlamak için, makinelerin Endüstri 4.0 standartlarına uyumlu olması gerekiyor. Ancak, birçok fabrika cihazı hala dijital öncesi geçmişte sıkışmış durumda. Sanayi Teknolojilerinden sorumlu Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Rolf Najork, “Hedefimiz, tam potansiyelini ortaya çıkarmak için Endüstri 4.0’ı daha geniş bir şekilde kullanmak. Cihazların ağa bağlı hale gelmesi, kendi başına bir amaç değil; verimli, tasarruf sağlayan çevre dostu üretime açılan bir kapıdır” dedi.

Modifikasyon çalışmaları, sistemleri en son teknolojiye uygun hale getirmeye yardımcı olabiliyor. Bosch, makineleri modern iletişim arayüzlerine ve sensör teknolojisine uyarlıyor ve bunları Bosch Rexroth’un Nesnelerin İnterneti (IoT) temelli Gateway yazılımına bağlıyor. Sıcaklık, basınç ve hava tüketimi gibi verilere erişim, operatörlerin zayıf noktaları tespit edip ortadan kaldırmasını ve enerji tüketimini azaltmasını sağlıyor.

Bosch, tasarruf sağlayan yeni teknolojileri, enerji verimliliğinin ve sistemlerin geliştirilmesinde belirleyici bir kriter olarak görüyor. Örneğin; Bosch Rexroth’un online bağlantılı hidrolik güç ünitesi olan CytroBox, sac levha gibi ürünleri oluştururken, büyük miktarda basınca ihtiyaç duyuyor. Değişken hızlı pompa sürücülerindeki kontrol mekanizmaları, CytroBox’un enerji tüketimini, cihazın karşılaştığı üretim gereksinimlerine uyarlıyor. Yani, düşük yükler için çalışma hızı azaltılıyor; yüksek yükler için de artırılıyor. Bu esneklik, sabit sürücülü güç ünitelerine oranla enerji tüketimini yüzde 80’e kadar azaltıyor.

Kontrol teknolojilerine yeni yaklaşımlar da üretim kaynağını verimli hale getirme konusunda önemli rol oynuyor. Bosch Rexroth’un ctrlX Otomasyon platformu, daha az donanıma sahip daha kompakt makineler ve sistemler için kullanılıyor. Najork, bu konuda, “Yeni kontrol teknolojimiz devrim niteliğinde. Donanım ve yazılım uzmanlığımızı birleştirerek, kolay kullanılan, esnek üretim işlemleri için uygun bir tür akıllı telefon sistemi piyasaya sürüyoruz” dedi.

ctrlX Automation, tüm otomasyon bileşenlerinin hacmini ortalama yarı yarıya, sürücülerin ağırlığını ise üçte bir oranında azaltan bir platform. Donanım ne kadar hafif olursa sürücü o kadar az güç kullanıyor ve sistem o kadar az enerji tüketiyor. Bosch ayrıca endüstriyel süreçlerde buhar veya ısı gibi iklim nötr yakıtların kullanılması için çözümler de sunuyor. Bosch Termoteknoloji

endüstriyel kazan ürünlerinin neredeyse hepsi, hidrojen, yeşil yakıtlar veya yenilenebilir elektrikle hibrid çalışma için uyarlanabiliyor. Bosch ayrıca, hidrojenle çalışan yeni kazanlar da tedarik edebiliyor.

Boschü

Bosch

Bosch

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

123. Sayımız Yayında.