ASHRAE Derneğinin Görevleri Nelerdir? |
( WHAT ARE THE DUTIES OF ASHRAE SOCİETY? )
American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers
ASHRAE; Amerikan Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Mühendisleri Derneği, ısıtma, havalandırma, klima ve soğutma sistemleri tasarım ve inşasını ilerletmek isteyen Amerika’nın profesyonel bir derneğidir.
ASHRAE’nin dünya çapında 132’den fazla ülkede 57.000’den fazla üyesi bulunmaktadır.
1894 yılında kurulan ASHRAE, inşa edilmiş çevre için sürdürülebilir teknoloji ile insan refahını ilerleten küresel bir toplumdur. Dernek ve üyeleri, bina sistemleri, enerji verimliliği, iç mekan hava kalitesi, soğutma ve sektördeki sürdürülebilirliğe odaklanmaktadır. Araştırma, standart yazma, yayınlama ve sürekli eğitim yoluyla, ASHRAE yarının bugünkü yapılı çevresini şekillendirmektedir.
ASHRAE, 1959 yılında iki derneğin birleşmesiyle; 1894 yılında kurulan Amerikan Isıtma ve Klima Mühendisleri Derneği (ASHAE) ve 1904 yılında kurulan Amerikan Soğutma Mühendisleri Derneği (ASRE) birleşmesiyle, Amerikan Isıtma, Soğutma ve Klima Mühendisleri Derneği olarak kuruldu.
2012 yılında, bir markalamanın bir parçası olarak ASHRAE, Amerikan Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Mühendisleri Derneği’nin tam yasal adını kullanmaya karşı “ASHRAE” olarak çalışmaya başladı.
ASHRAE kullanımı, toplumun dünya çapındaki üyeliğini yansıtır ve hizmetlerin küresel olarak gelişmeye devam edeceğini gösterir. Dernek, teknik seminerleri ve workshopları ile bilgi ve tecrübelerin global olarak paylaşılmasını sağlar.
ASHRAE’nin 132’den fazla ülkeden 57.000’den fazla üyesi vardır ve kendi Ar-Ge programı ile dünyadaki az sayıdaki topluluktan/derneklerden biridir.
ASHRAE amacı, üyelerine teknik bilgi vermeyi, endüstrinin sektörel standartlar ve teknik ilkelerin kaynağı olmayı, sektörde bir profesyonel ağ oluşturmayı ve eğitimlerine devam etmeyi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
ASHRAE, 15 Bölgeden ve 170’in üzerinde bölümden oluşmaktadır. Amerika kıtasındaki bölgelerin 12’si ile 13. Bölge Hong Kong, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayvan ve Tayland’ı içeriyor. “Büyük Bölge” olarak bilinen son bölge Hindistan, BAE, Nijerya, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, Katar, Lübnan, Sri Lanka, Kuveyt, Güney Arabistan, Bangladeş, Bahreyn ve Türkiye’dir.
Ulusal veya coğrafi konumlara dayalı olarak oluşturulan her Bölüm ve Bölüm, gücünü, kurumsal seslerinin, üyelerinin seslerinin küresel ölçekte duyulmasını mümkün kılmak için son derece kurumsallaşmış bir Topluluğun parçası olarak kullanır. Ayrıca, Bölümler üyelerinin ASHRAE eğitimlerine erişimini kolaylaştırır, seçkin eğitmenler tarafından yürütülen bölgesel konferansların düzenlenmesine katkıda bulunur ve bu tür programların kendi ülkelerinde yapılmasını mümkün kılar.
Dallas’ta düzenlenen (26-30 Ocak 2013) ASHRAE Kış Konferansı sırasında ASHRAE üyeleri, Türkiye’de bir Bölüm kurmakla ilgilendiklerini ifade etmek üzere Üye Konseyine başvurdu.
29 Ocak 2013 tarihinde başvuru onaylanmış ve böylece “ASHRAE Türkiye Bölümü” (ASHRAE Turkish Section) oluşturulmuştur.
Dünyada HVAC sektörünün ana katkısı ve lideri olma misyonuyla ASHRAE, sektördeki profesyonel, akademisyenler ve sektörel olmayan sektörler tarafından verilen gayretli çaba ile 2013 yılında 25 üyeyle Türkiye’de faaliyetlerine “Türkiye Bölümü” altında başlamıştır.
ASHRAE’nin Misyon ve Vizyonu:
Misyon: Isıtma, havalandırma, iklimlendirme, soğutma ve ilgili alanlarının sanat ve bilimlerini ilerleterek insanlığa hizmet etmek.
Vizyon: Herkes için sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapı ortamı.
ASHRAE İletişim Bilgileri
1791 Tullie Circle, N.E. Atlanta, GA 30329
Toll-free for Customer Service: (800) 527-4723 (U.S. and Canada only)
Phone: (404) 636-8400 and 800-527-4723
Fax: (404) 321-5478
Web: www.ashrae.org
Web: www.ashrae.org.tr (Türkiye Birimi)
e-mail: RegionInfo@ashrae.org
Ashrae Üyelik: https://www.ashrae.org/membership/join
( Magic Mechanic Meetings© yazı dizisi devam edecek… )
Kaynakça:
Semih ÇALAPKULU
Makina Mühendisi
Semih ÇALAPKULU kimdir:
2002 yılında, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümü mezun olup, Makina Mühendisi lisans programını tamamlamıştır. Evli, Dilara ve Furkan isimli iki çocuğu var.
Meslek hayatına sırasıyla; Aydın Grup, Ciner Grup, Kuzu Grup ve 2024 yılı itibariyle de Zorlu ElektroMekanik Sanayi ve Ticaret A.Ş.‘de Genel Müdür pozisyonunda çalışma hayatına devam etmektedir.
Aydın Grubunda, gıda üretim prosesinde ve fabrika kurulumunda 1 senelik deneyime sahiptir.
Ciner Grubunda, madden ocağı ve filatasyon tesis kurulumunda 2,5 senelik deneyime sahiptir.
Kuzu Grubunda, İnşaat sektöründe, toplamda 12.500 adet konutta, okul, otel, arıtma tesisi, avm ve hastane işlerinin bulunduğu 17 adet ayrı projenin farklı zaman dilimlerinde yer alma şansı bularak, bu konularda 19 senelik deneyime sahip olmuştur.
Kuzu Grupta bitirdiği son proje, SeaPearl Ataköy Projesidir. Proje dört etabını (doğu etabı residence , batı etabı residence, otel etabı ve hastane etabı) bitirerek ilgili hak sahiplerine teslim edilmiştir. SeaPearl Ataköy 2,7 Milyar Amerikan Doları piyasa büyüklüğüyle, Avrupa kıtasının en büyük karma projesi olup meslek anlamda bu projeyle global çapta ciddi tecrübeye sahip olmuştur.
2024 Yılının Temmuz Ayı İtibariyle, Zorlu ElektroMekanik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Olarak Görevini Sürdürmeye Başlamıştır.
Zorlu ElektroMekanik her türlü, mekanik ve elektrik taahhüt firması olarak Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet göstermektedir.
Zorlu ElektroMekanik inşaat, organize sanayi, fabrika, havalimanı, madden, petrokimya, hastane, otel, nitelikli konut, arıtma sistemleri, okul, üniversite, altyapı ve yapı projelerinin mühendislik gerektiren teknik müteahhitlik kısımlarını koordine eden 25 yıllık deneyime sahip bir firmadır. Firma farklı konseptlerde yer alan nitelikli projelerin tasarlanması, uygulanması ve işletmeye alınmasına kadar tüm süreci koordine eden, uygulayan, çok nitelikli teknik personele sahip olmasından dolayı, bu süreci global anlamda yöneten bir firma olarak tüm rakiplerine göre ön plana çıkmaktadır.
Zorlu ElektroMekanik hizmet ürettiği tüm dallarda; zamanında, kaliteli, enerji verimliliği yüksek, sürdürülebilir anlayışı önde planda olan, işletme maliyetlerini gözeterek tasarlama ile yapmayı ön planda tutan ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak, azami seviyede müşteri memnuniyetinin sağlanması birinci önceliğidir.
Proje, imalat, montaj ve diğer hizmetler için çalışırken, teknolojiyi sürekli takip ederek her zaman rakiplerinden çok daha önünde olmaya çalışmaktadır.
Firma önümüzdeki 5 sene içinde dünyanın ilk 10’a girmeyi hedefleyerek tüm enerjisini bu minvalde harcamaktadır.
( https://www.zorluelektromekanik.com.tr/tr/ )
ÇALAPKULU, 2019 yılından itibaren; teknik yazıları, teknik makaleleri ve serbest yazıları 60’ı aşkın yerden yayınlanmıştır.
Bunların bir kısmı: MMO, TTMD, TESYÖN, MTMD, MÜKAD, İnşaat Yatırım Dergisi, Sanayi Gazetesi, Sektörüm Dergisi, Mechanic Dergisi, Şantiye Dergisi, Termoklima Dergisi, İnşaat Tedariği Dergisi, Enerji ve Tesisat, Medya Siirt, Baret Dergisi, Akıllı Binam, DTK, Ankaranın Sesi, ST Endüstri Dergileri, Mühendistan, Termodinamik Dergisi, Birleşim Dergisi, İlkses Gazetesi, Siirt Gazetesi, ESSİAD, TMMOB Dergileri, Mühendis Beyinler, ZeroBuild Journal, Sektörel Yayıncılık, İnşaat Dünyası, İnşaport, Doğa Yayın, Hvac360, Emlak Kulisi, ST Endüstri Dergileri, B2B Dergileri’dir.
2020 yılından itibaren, ZeroBuild’te yönetim sekretaryası içinde olup, ZeroBuild Summit’te Makina Mühendisleri Ağı Lideri olarak faaliyetlerini yürütmektedir.
2021 yılından itibaren, Fırat Üniversitesi Makina Mühendisliği Danışman Kurulu üyesidir.
2022 yılında kurulan, Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği’nde kurucu üyesidir.
2022 yılından itibaren, TESYÖN Kurucu Yönetim Kurulu üyesidir.
Yirmi seneyi aşkın sürede; inşaat sektörü başta olmak üzere, elektromekanik, maden sektörü, prosesler, petrokimya tesisleri, arıtma tesisleri ve üretim başta olmak üzere birçok alanda çalışarak ilgili sektörlerde global anlamda tecrübe sahibi olmuştur.