ALTIN ORAN ( Golden Ratio )

ALTIN ORAN ( Golden Ratio )

b1

Altın oran olarak bilinen oran, yaratıcının belirlediği orandır. Doğada yer alan canlılarda bu oran görülmektedir. İnsanlara ait estetik duygusu dahi bu orana göre şekillendirilmiştir.

Altın oran, aslında İlahi Oran’dır. { Fi (Φ) : 1,618  }

Tabiat ve doğa belirli kanunlara tabiidir. Mesela dünyada her şey yerçekimi kanunlarına tabiidir. Bu nedenle belirli bir yükseklikten bırakılan her cisim yer çekimi kanunlarının etkisiyle yeryüzüne düşer. Yer çekimi kanunu bir fizik yasasının ifadesidir.

Bu nedenle bu olayda yer çekimi kanunlarının fiziksel dünyaya etkilerini görebilmek mümkündür.

Fizik yasalarını doğada görebilmek bu kadar rahatken insanlar matematiğin doğadaki yansımalarını görmekte zorlanırlar. Bunun nedeni matematiğin soyut temellere sahip olması ve doğadaki izlerini görebilmek için biraz daha detaya inebilmek gerekliliğidir.

Güzellik zannedildiği kadar göreceli bir konsept değildir. Beğenilerimiz arasında ufak farklar olsa da, bilerek ya da bilmeyerek belirli bir oranı gözetiyoruz.

b2

Evrende görebileceğimiz tüm nesne ve varlıkların parçaları arasında bir uyumun olduğunu ve binlerce yıldır hiç değişmediği saptandığı için Yaratıcı‘nın matematik sistemi olarak bilinen bağıntıya “altın oran” denilmektedir.

Sanatta ve matematikte çok kez karşılaşabileceğimiz bu oran, aslında basit bir kural üzerine oturtulmuştur.

Fakat gözlemleyebildiğimiz bütün varlık âleminde bu oranın geçerli ve tutarlı olarak göze çarpması, insanları şaşkına çevirecek kadar ciddi bir sistemi ortaya koyuyor. Evrenin var oluşundan bu yana tutarlı olarak bütün varlıklarda 1,618’e karşılık gelen bir oranın bulunması, dünyaca ünlü matematikçilerin de hayranlıkla incelediği ve kendi çalışmalarında kullandıkları bir konu alanı olmuştur.

b3

İnsanlık tarihinin başlangıcından beri, evrendeki düzeni keşfetme güdüsü de var olmuştur. Geçen on binlerce yıl içinde yapılan tüm çalışmalar, evrenin alelâde bir düzen içinde yaratılmadığını, hâlâ insan aklının alamayacağı kadar sistematik bir ölçü içerisinde yaratıldığını ortaya koymuştur. Evrenin bu sistemi, kuşkusuz sayılar üzerine oturtulmuştur. Var olan her şey, bir sayıya karşılık gelmektedir.

Dil bilimi bile matematiksel kurallar sayesinde gelişim göstermektedir. Ve biz bu sayıları, daha çok gündelik matematik hesaplamalarında, ölçüp tartmada, mühendislikte ve bunun gibi basit konular üzerinde incelemeye çalışıyoruz.

Felsefik boyutta düşünüldüğünde, varoluşun ve doğa yasalarının temelinde de bu sayılar bulunmaktadır.

Bu anlamda evrene hâkim olan sayıların yasası, kuşkusuz Yaratıcı‘nın matematik düzenini ortaya koyacaktır.

İşte bu düzeni görmemizi sağlayacak anahtar, altın orandır.

b4

“Altın Oran” ilk olarak kimler tarafından keşfedildiği bilinmese de, Mısırlılar’ın ve Yunanlılar’ın bu konu üzerinde yapmış oldukları bazı çalışmalar olduğu görülmektedir.

Öklid, milattan önce 300’ü yıllarda yazdığı “elementler” adlı tezinde “ekstrem ve önemli oranda bölmek” olarak altın oranı ifade etmiştir.

Mısırlıların keops piramidinde, Leonardo da Vinci’nin “İlahi Oran” adlı çalışmada sunduğu resimlerde ve çalışmalarda kullanıldığı bilinen altın oran, “Fibonacci Sayıları” bağlantılı olarak da bilinmektedir.

b5

“Altın Oran” çok önceki medeniyetlerde, hatta antik çağlarda kullanıldığı kaynaklarda görülmektedir. Leonardo “Fibonacci Dizisini” 12.yüzyılda matematiğe kazandırmıştır.

Orta Çağ’ın en ünlü matematikçisi olan İtalyan kökenli Leonardo Fibonacci, birbiri arasında ardışık ilişki ve olağanüstü bir oran bulunduğunu iddia ettiği sayıları keşfetmiştir.

Evrendeki muhteşem düzenle birebir örtüşen bu sayıları keşfetmesi nedeniyle, altın orana da adının ilk iki harfi olan “Fi” (Φ) sayısı denilmiştir.

b7

Altın Oran Örnekleri;

Altın Oran yaşamımızın birçok bölümünde karşımıza çıkmaktadır. İşte, gözümüzün önünde olan ama fark edemediğimiz Altın Oran Örnekleri…

Leonardo da Vinci, eserlerinde çoğunlukla altın oran kullanan sanatçılardandır. Özellikle “Son yemek” isimli tablosuna baktığınız zaman, Hz. İsa ve havarilerin oturduğu masanın ebatlarında, arkasındaki duvarlar ve pencerelerin boyutlarında altın oran kullanıldığını görebilirsiniz.

b8

Mimar Sinan’ın birçok eserlerinde altın oran görülebilmektedir. Örnek vermek gerekirse Süleymaniye ve Selimiye Camileri altın oran kapsamında yer alan yapıtlardır.

b9

Mısır Piramitleri; Mısır’ın en güzel yapıları arasında Keops Piramitleri yer almaktadır. Bu piramitler yapılırken altın oran kanundan faydalanıldığı belirlenmiştir.

b10

SONUÇ OLARAK;

Altın oran öylesine gizemli bir mühürdür ki, kasırga spirallerinde dahi tespit edilmiştir. Esen yeller, kopan fırtınalar dahi bir ölçüye göre dizayn edilmiştir.

Yine kalp atışlarından, yaprak dizilimine kadar pek çok sayısız yerde Yüce Yaratıcımız aynı sayıyı kullanmıştır.

Altın oran insanların icadı olmayıp, Allah’ın evrene kodladığı matematik bir formdur.

Altın Oran; Estetik ve güzellik şifresidir.

İnsanlar tarafından fark edildiği günden itibaren matematik, estetik, mimari, tıp, müzik, sanat, mühendislik vs. vs. hemen her alanda estetik ve güzellik ölçüsü olarak kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam edilmektedir.

Evrende tesadüfün olmadığına, tek bir yaratıcının var olduğuna sayısız delil vardır.

Allah’ın evrene vurduğu estetik, güzellik ölçüsü ve teklik mührü olan “Altın oran”nın;

Yüce Yaratıcının varlığından da öte TEK’liğini ortaya koyan önemli bir delil olması bakımından işlemeyi uygun bulunmuştur.

Mimar Sinan ya da Leonardo da Vinci gibi eserlerimizin; Evrensel açıdan ihtişamlı ve etkileyici olması için “Altın Oran” ’dan faydalanmamız elzem gözükmektedir.

( Magic Mechanic Meetings© yazı dizisi devam edecek… )

Kaynakça:

1- Dergipark.org Yayınları; ,https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/213857

2- Altın Oran Derneği; http://www.aoder.org.tr/tr/altin-oran/36.aspx

3- Çok Bilgi Yayınlar; https://www.cokbilgi.com/yazi/altin-oran-evrenin-matematigi/

4- Onedio Yayınları; https://onedio.com/haber/hakkinda-bilinen-ve-bilinmeyenlerle-guzellik-algimizi-sekillendiren-matematik-altin-oran-766856

5- Livescience Yayınları; https://www.livescience.com/37704-phi-golden-ratio.html

6- Miraclebrain Yayınları; https://miraclebrain.wixsite.com/erdem/single-post/2015/02/08/8-Alt%C4%B1n-Oran-ve-Kabe-Mucizesi

7- Slideshare Net Yayınları https://www.slideshare.net/matematikteeniyiforumorg/altin-oran

8- Wannart Yayınları; https://www.wannart.com/altin-oranla-yapilmis-10-kusursuz-eser/

9- Gönül Dergisi Yayınları; http://www.gonuldergisi.com/altin-oran-evrensel-tevhid-kodu-dr-mehmet-ozturk.html

Semih ÇALAPKULU

Makina Mühendisi

YAZAR HAKKINDA

Semih Çalapkulu Semih Çalapkulu 2002 yılında Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Semih Rüstem Çalapkulu, Makina Mühendisi lisans programını tamamlamıştır. Meslek hayatında sırasıyla; Aydın Grup ve Ciner Grup bünyesinde görevler üstlenen Çalapkulu, 2006 yılından itibaren Kuzu Grup’ta Mekanik Grup Şefi olarak çalışma hayatına devam etmektedir. Kuzu Grup, 1943’ten bu yana 500’ün üzerinde projeye imza atarak, 100.000’den fazla konut, hastane, okul, AVM, arıtma tesisleri vs. teslim etmiştir. Kuzu Grup bünyesindeki 17 yıllık çalışma hayatında, inşaat sektöründe; toplamda 12.000 adet konut, okul, otel ve hastane işlerinin bulunduğu 15 adet ayrı projede farklı zaman dilimlerinde yer almıştır. Çalapkulu’nun güncel olarak devam ettiği projeyse; SeaPearl Ataköy projesidir. Dört etaptan oluşan projenin 1. ve 2. etabını Ultra Lüks Konut, 3. etabını Otel, 4. etabını ise Hastane oluşturuyor. SeaPearl Ataköy projesinin ilk üç etabı bitirilmiş olup, Hastane projesinin yapımı devam etmektedir. 2020 yılından itibaren de ZeroBuild Platformu’nda, Yönetim Sekretaryası içinde Makina Mühendisleri Ağı Lideri olarak çalışan Çalapkulu, mekanik tesisatta, maden sektöründe, üretimde, enerji ve yenilenebilir enerjide global anlamda, uluslararası standartlar konusunda ciddi tecrübeler elde etmiştir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

123. Sayımız Yayında.