Mekanik Tesisatta Sistem Seçimi Hayati Önem Taşır

Mekanik Tesisatta Sistem Seçimi Hayati Önem Taşır

Bu sayımızda yurtiçi ve yurtdışında sayısız mekanik tesisat projesine imza atmış Mak.Yük.Müh. Erdinç Boz ile meslek hayatına başlayışından günümüze bir yolculuğa çıktık. Keyifle okumanızı dileriz.

Meslek hayatınıza nasıl başladınız?

Ortadoğu Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezunum. Babam askerdi, görevi nedeniyle İzmir’de ilk, Ankara’da orta eğitimimi aldım. Çoğunlukla Ankara’da okudum. İstanbul’da ise yaz tatillerimi geçirirdim.71 yılında Üniversite’den mezun oldum. Ortadoğu Üniversitesi’nde master yaptım ve doktoraya başladım. Sadık Kakaç hocam bana serbest piyasada çalışmamın faydalı olacağı tavsiyesinde bulundu. Ünlü mimar Behruz Çinici’nin yanına gönderdi. Yarım gün Üniversite’de yarım gün iş yerim yine Üniversite inşaat işleri olmak üzere Behruz Çinici için çalışmaya başladım.
Farkında olmadan Sn. Celal Okutan’ın bıraktığı işi ben devir almıştım. Celal Okutan benden büyüktür ve ağabeyimdir. Kendisinden çok şey öğrendim. Behruz Çinici’nin iş yerinde beraber çalışmam gereken kişi ise Kevork Çilingiroğlu idi. Meslek hayatım böyle başladı…
Bilmediğim konuları Celal Bey’e danışırdım. Kitaplar önerirdi, çok meraklıydım ve çok okuyordum. Bu süreçte doktoradan vazgeçtim ancak asistanlığa bir süre daha devam ettim. Verdiğim ders ısı transferi dersiydi. ODTÜ’de Behruz Çinici ile çalışan mimar Orhan Berk vardı. Cengiz Bektaş ve Oral Kural isimlerini de sayabilirim. Son derece değerli, entellektüel, mesleklerini doğru yapan, hayatı doğru yaşayan ve doğru öğreten, sosyal açıdan renkli kişiler ile Behruz Çinici’nin yanında çalışma fırsatı yakaladım. İhsan Önen’i unutmayayım. ODTÜ’nün Mekanik Bölüm Başkanı idi. Kendisi ile yakın çalışma imkanım oldu.

Bir dönem İstanbul’da çalıştınız. İstanbul’a geliş nedeninizi açıklar mısınız?

Kevork Çilingiroğlu’nun yöneltmesi ile İstanbul’a geldim. Gerçi Ankara’da yaşarken  İstanbul’da iş yapıyordum, bu süreçte Behruz Çinici’nin Etiler’de ki yazlık evinde kalırdım. Malum o zamanlar Etiler bugünkü gibi değil, yazlık evlerin olduğu bir yerdi.
‘77 de İstanbul’a gelince Şaşkınbakkal’a yerleştim ancak iki yaka arasında gidiş geliş zor olduğu için Kurtuluş’ta bir yer kiraladım. Komşuluk ilişkilerinin mükemmel olduğu Kurtuluş semtini sevdim. ‘79 yılında evlenince Ankaralı olan eşim ile yine Şaşkınbakkal’da oturmaya başladık. Bir Ankaralı için Anadolu yakası daha münasiptir, rahattır.

İlk yurtdışı projenizi açıklar mısınız?

80 yılında Koray İnşaat ile Arabistan’a çalışmaya gittik eşim ile. Son derece zor bir yerdi, işim iyiydi, imkanları mükemmeldi. Mekke’nin ilk büyük otelini yaptık. En üst katı kral dairesiydi, emirler, prensler gelir, maiyetiyle birlikte on gün kalır sonrasında otel müşterisine açılırdı. Kabe’ye yürüme mesafesi çok yakındı. Burada üç yıl dayandık ve Türkiye’ye döndük. İnsan ilişkilerini, sohbetleri, yemekleri sonuçta memleketi özlemiştik.
sabanciuniversitesidetay_153e0ed483f5f9

Türkiye’ye dönünce neler yaptınız?

Yurda dönünce ortaklarımla beraber bir taahhüt firması kurduk.  Adı EKOL idi. Altı yıl faaliyet gösterdik. Bu sürede Koray İnşaat da taşeron olarak iş yapıyorduk. İstanbul’da Arap Türk Bankası, Dış İşleri Bakanlığı vs. işleri yaparken Oyak’ın, Gama’nın, Arı İnşaat’ın işlerini de yaptık. Birçok Akbank şubesi işlerini aldık ve başarı ile teslim ettik.
86-87 yıllarında şöyle düşünmeye başlamıştım: “Küçük firmalar batmaya mahkum” Sonunda ‘88 de Koray İnşaat’a yarı zamanlı yeniden işe başladım bu arada şirketi kapattım.
Yapı Kredi Plaza binalarını yaptık Levent’te. Sonra Sabancı Center, Sabancı Üniversitesi, Esbank gibi prestijli işleri aldık ve tamamladık.

Rusya Projeleriniz neler?

Moskova Vergi Dairesi’ni ve Ekonomi Bakanlığı binalarını başarılı bir şekilde yapıp teslim ettik.
Koray İnşaat’tan ayrıldıktan sonra neler yaptınız?
2001 senesinde Koray İnşaat’tan ayrıldım. O sırada yapılan ve daha sonra başlayan işlerin danışmanlığını yapmaya devam ettim. Eskişehir ve Pendik Neo AVM, Bakü Hilton vs. gibi işler.

Kendi işyerinizi ne zaman kurdunuz?

2014 yılı itibariyle 13 senedir kendi adımıza çalışıyoruz. İstinye Park, Kanyon, Tekfen Tower, Sun Jüt Plaza Maslak, Kristal Tower, Polat Renaissance, Anthill, Sapphire Tower, Zorlu Vestel ve konut projelerinin mekanik tesisat işlerini yaptık.

Prensiplerinizden bahseder misiniz?

Ben meslek hayatımın başından bu yana kadar hep enerji verimliliğine dikkat ettim. Hem kaliteli hem de maliyeti düşük olması için en uygun sistemleri araştırarak, tartışarak seçmeye çalıştım. İşi başından planlayarak bu gün çeşitli sertifikalar ile belgelenen binaların özellik ve imkanlarını o günlerde sağladık.
Koray İnşaat’ın kurucusu ve patronu Sn. Ayduk Koray bey son derece ilkeli ve kültürlü olduğu kadar işine hakım bir kişiydi. Paraya değil işin kalitesine öncelik vermesi en önemli özelliğiydi. Biz de bu iş yapma prensiplerini örnek aldık.
1990 yılında Milliyet Gazetesi binasının soğutma gruplarının seçiminde IPLV verim değerlerini kullanmaya başladık, eski Demirbank binasında, sonra HSBC, şimdilerde Otel olan binada değişken debili soğutma kulelerini çalıştırdık. Bu yaptığımız işten 4 sene sonra Ashrae Journal’da bu konuda bir makale çıktı.
Sabancı Center’da ki çalışmamızda havalandırma kanallarında basınç ve sızdırmazlık testleri uyguladık. Burada kanallar ilk defa atölyede yapılmaya başlandı. Kanallar genelde şantiyede yapılırdı. İlk defa standart uygulamalarını gerçekleştirdik. sonrasında kanal üreten bir çok firma ortaya çıktı ve şimdi bu konu ayrı bir üretim sahası haline geldi.

Bir bina nasıl akıllı olur?

Otomasyon ile bir bina akıllı olmaz. Binanın doğuşundan itibaren, konumlandırılmasından tamamlanmasına kadar her adımda planlı yapılması gerekir. Güneşi alışı, hava akımları, pencerelerin açıldığı yön tayini gibi bir çok kriter göz önüne alınmalıdır. Rusya’da tüm binaların sağır kısımları kuzeye bakar. Behruz Çinici ile birlikte Artur tesislerini yaparken binaların yerleşiminde rüzgarların yönü dikkate alınarak uzun çalışmalar yapıldı. Klima olmadan burada yaşanabiliyor. Sonuç olarak akıllı bina bu özelliklere sahip iken elektronik sistemlerlede yönetilmesi yapıyı daha akıllı ve enerjiyi az kullanan bina haline getirecektir.

Sistem seçimini nasıl yapıyorsunuz?

Her binada her sistem uygulanamaz. Etüdünün yapılması gerekir. Binaların yapımında bütün sistemlerin analizi yapılmalıdır. Şu anda Emaar Square’i yapıyoruz. AVM, İş Merkezi ve Konut. 8 yüz bin metrekare alanı var. Konutta en önemli konu akustiktir. İnsanın devamlı yaşamasında meydana gelen sorunların aşılması gerekiyor. Enerji kazanımı açısından da önemli. Bir ofis binası ile bir otel binasını aynı sistem ile besleyemezsiniz. Konutlar ile çarşının soğutma grupları da ayrıdır. Bir binanın cihazlarının verimsiz saatlerde çalışması diğer yapı için ekonomik açıdan sorun olur. İlk yatırımı ve konforu optimal hale getirebilmek için uğraş vermek gerekiyor.

86_3_3_sabanci_153e0edb8a4767Yatırımcı müteahhitler hakkındaki düşünceleriniz neler?

Son zamanlarda yatırımcıların müteahhitlik yaptığı görülüyor. Eskiden inşaatçı firmalar müteahhitlik yapardı, işi iyi bilirlerdi, ekiplerine hakimdiler, tedarikçileri ile adeta organik bağları vardı, verimli çalışırlardı. Bir yatırımcı müteahhitliğe soyunduğu zaman, değişik şirketlerdeki başarılı bulduğu elemanları transfer ederek, onları ortak bir kültürde yetiştirmeden yönetmeye ve iş çıkarmaya çalışıyor. Bu son derece zor ve başarılı olunması mucize bir durum. Burada tüm sistemi bilen danışman şirketler devreye girmedikçe sorunlar yaşanabilir ve verimsizlik başlayabilir, yanlış sistemlerin seçilmesiyle, enerji maliyetleri artabilir.

tekfen_sabanci_isbank_153e0ee063baffElinizde sihirli bir güç olsaydı, neler yapmak isterdiniz?

Ben her zaman bilimden yanayım. Herkesin meslek içi eğitiminin mükemmel olmasını, iyi bir şekilde yetişmiş, entellektüel olmasını isterim. Öğrenmeyi beceren ve öğretmeyi de ihmal etmeyen bir nesil hayal ediyorum. Her iyi çözümün hemen ticarete dökülmemesini istiyorum. Mevcut binalarda enerjiyi en verimli şekilde kullanılmasını ve tasarruf edilebilmesini istiyorum.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Erdinç Boz Röportaj

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

123. Sayımız Yayında.